Home fitness, nu populairder dan ooit tevoren

De globale pandemie, het is nu al een tijdje aan de gang. Niemand weet wanneer het zal eindigen, en ondertussen moeten we leren leven met de sociale beperkingen die ons opgelegd worden. Ook in de fitness-centra zien we een verlaagde opkomst. Mensen blijven thuis of verkiezen om buiten in open lucht te sporten. Volgens de statistieken van doorgelicht, een vergelijkingswebsite, is er ook een piek op komst in de online zoekcijfers van home fitness toestellen.

Hiermee bedoelt men niet dat iedereen een eigen privéfitness bouwt, maar er is wel verhoogde interesse naar toestellen om thuis te sporten. Meer en meer mensen kopen hun eigen gewichten of weerstandsbanden voor thuis aan krachttraining te doen. Ook voor cardio blijven de mensen vaker binnen. Artikels over het kiezen van een goede hometrainers of crosstrainers worden steeds vaker opgezocht, zo zegt ook de eigenaar van Doorgelicht.

Deze switch naar het online kopen van fitness spullen voor thuis is voornamelijk te danken aan twee factoren. Aan de ene kant is er de beperkte toegang tot fitness-centra, in combinatie met een schrik voor het virus. Aan de andere kant duurt het allemaal wat te lang en willen de mensen terug sporten. Weet je ook dat een goede gezondheid en sport ons beter beschermd tegen het virus, dan is het logisch dat home fitness in de lift zit.

Het nadeel aan deze verhoogde interesse is dat de aankoopprijs van deze toestellen mee stijgt. De verhoogde interesse, samen met de leveringsproblemen uit China (waar veel van deze toestellen gemaakt worden) zorgen voor een verhoogde aankoopprijs.

Ook online is er veel vooruitgang. Nog nooit tevoren waren er zoveel online video’s, sessies, trainingen, work-outs, … beschikbaar. Ben je aangesloten bij een fitness (zoals bijv. BasicFit) dan merk je nu ook dat er een heel luik online lessen op de app staan. Gaan we een jaar terug dan was dit echter beperkt. Het moet natuurlijk ook niet betalend zijn. Een Zoom oproep organiseren om met je vrienden of vriendinnen samen Yoga te doen, of een potje Zwift rijden. Het is allemaal niet zo gek meer.

Je hebt dus online lessen, betaalbare toestellen voor thuis, contact met vrienden of mede-sporters en last but not least, je kan al je gegevens bijhouden met een goede sporthorloge of activity tracker. Vroeger was dit enkel voor serieuze sporters. Tegenwoordig kan je met een goedkope Fitbit namaak al heel wat gegevens bijhouden. Uiteraard is het belangrijk om een goed meetinstrument te vinden, maar ook dit zorgt voor meer sport in huis.

Sinds 2020, de eerste golf, begonnen de zoekcijfers naar deze toestellen te stijgen. Er wordt verwacht dat dit eind 2021 zijn hoogtepunt zal halen. Eens de beperkingen opgeheven worden zal deze online interesse wat afnemen. Toch is het duidelijk dat zowel de Nederlandse als Belgische consument de online fitness winkels gevonden hebben.